מאת: יעל שילר
(הכותבת הנה רקדנית ויוצרת, פסיכולוגית, המתמחה בספורט, בפריון ואתגרי חיים. מסייעת לאנשים להשיג את ייעודם ולמצוא איכות חיים שהם שואפים לה)
“אנשים עם מטרות שכתובות בצורה מדויקת ובהירה, תוך זמן קצר ישיגו הרבה יותר ממה שאנשים בלי מטרות מסוגלים אפילו לדמיין” בריאן טרייסי
אתגרים בכל גיל מזמנים התמודדות אחרת. ספורטאים/ רקדנים בגיל ההתבגרות מתמודדים גם עם סוגיות מורכבות הקשורות לגיל כמו דימוי עצמי, דימוי גוף, שינויים הורמונליים, לחץ וחרדה, השפעות של הרשתות החברתיות וסוגיות משפחתיות. אתגרי הספורט התחרותי בגיל זה עשויים לסייע אך הדימוי העצמי אינו יציב וקיימת רגישות בגיל הזה לביקורת וקושי להכיל חוויית כישלון. מאוחר יותר בחיים מתפתחת הבנה בוגרת בנוגע לתרומתו של הכישלון להצלחה.
תרומתה של פסיכולוגיית הספורט להתמודדות עם אתגרים באופן כללי ולא רק אתגרי ספורט טמונה בעובדה הפשוטה שהחיים שלנו מלאי אתגרים. וכל עוד אנחנו חיים ושואפים ומשתדלים למצות את התשוקות שלנו, כמעט תמיד נתקל בחומות אותן נצטרך לעבור.
הצבת מטרות/יעדים
הצבת יעדים אצל ספורטאים חשובה ביותר והופכת את שגרת האימונים יעילה ואפקטיבית יותר ובטווח הרחוק, משפרת ביצועים. לא מדובר על הצבת יעדים רק בעתות של שגרה אלא גם בזמן משבר, כמו למשל לאחר החזרה מפציעת ספורט.
כאמור, הצבת יעדים יעילה וחשובה אבל פעמים רבות אנחנו נתקעים, לא מפני שלא הצבנו יעדים באופן נכון, אלא מכיוון שיש לנו רגשות אחרים שחוסמים את הצלחתנו. ופעמים רבות כדי להסיר מחסומים אלו נעזרים בשירותיו של פסיכולוג או איש מקצוע אחר שיכול לעזור לנו להפוך את המחסומים למשאב חיוני להתפתחות שלנו.
אם אנחנו לא מאמינים בעצמנו, אנחנו זקוקים לפחות לבן אדם אחד שיאמין בנו וביכולת שלנו להשיג את היעד.
בשיחות הטיפוליות עם פסיכולוג ספורט, עולים נושאים כגון, מיומנויות התמודדות עם אתגרים, היסטוריה אישית ומשפחתית, מסרים שהופנמו, קבלת החלטות, הצבת יעדים, זיהוי הדיבור הפנימי, היבטים אישיותיים, לחץ וחרדה, תחרותיות, מוטיבציה פנימית וחיצונית, יכולות מנטליות, חוסן מנטאלי, התמודדות עם קשיים אחרים בסביבת החיים הקרובה, קשיים תקציביים, דימוי עצמי, יחסי אנוש, מיקוד קשב וריכוז במשימה, שינויים ותקופות מעבר בקריירה, שחיקה, פציעות ושיקום. ועוד.
מוטיבציה
מוטיבציה הינה תהליך פסיכולוגי המשפיע על הנכונות של האדם להשקיע מאמץ ולהיות מסור למשימות שעליו לעשות על מנת להגיע אל היעד. מחקר רב מראה כי יחד עם אמונה-עצמית, זהו הגורם הכי חזק שמנבא הצלחה של ספורטאים הישגיים, אפילו יותר מנתונים גנטיים וכישורים פיזיים וטכניים.
אמונה עצמית
הינן אמונות, תחושות ומחשבות שהאדם מפתח לגבי היכולת שלו להתמודד עם אתגרים מכל סוג שהוא. ספורטאים תחרותיים, לדוגמה, נדרשים לפתח אמונה מלאה ביכולת שלהם להצליח על מנת להתמודד עם הדרישות הגופניות והפסיכולוגיות של תחרות ולא להשתנק תחת לחץ. מחקרים על אלופים אולימפיים מראים שיחד עם מוטיבציה, זהו גורם מרכזי בהצלחתם של האלופים להשיג את המטרות שלהם.
יכולות התמודדות
יכולות התמודדות מתפתחות באופן טבעי במהלך החיים, אבל ישנם אנשים שזקוקים לעזרה מקצועית לפיתוח יכולות התמודדות. יכולות כאלו נבנות מתוך התנסות עם אתגרים שונים במהלך החיים. כאלו שהאדם בחר בהם וכאלו שהחיים זימנו לו. אם אדם באופן מודע, או שלא במודע, נמנע מלהעמיד את עצמו באתגרים מתוך חוסר אמונה בעצמו, הוא לא יפתח את אותן יכולות התמודדות ולא יתנסה ביתרונות לטווח ארוך שיש לחוויית כישלון. הרבה פעמים חרדה מתלווה להתמודדות עם אתגר או היא זו שמונעת את ההתמודדות איתו. טכניקות משפרות התמודדות כגון ויסות רגשי ופיזיולוגי, הדמיה, רלקסציה, דיבור פנימי חיובי, מאפשרות לאדם להתמודד מצד אחד עם החרדה ומצד שני להתגבר ולפעול לכיוון היעד.
לסיום:
אינני נוהגת להשתמש במונחים סגורים ומקבעים ואינני שייכת לזרם מטפלים מסוים. במהותי, אני רב גונית. בלימודיי הפנמתי מאד את הגישה הפוסט מודרניסטית אותה אני מיישמת בחיי כאדם, כפסיכולוגית וגם כרקדנית וכיוצרת סביב האמונה כי אין אמת אחת. יש אנשים שבאופיים בוחרים תמיד את הדרך המקובלת, ויש את אלו שיבחרו בערך המוסף שבבחירת הדרך המיוחדת, לא השגורה והמוכרת אלא זו המאתגרת לפתוח את הלב ואת הראש מתוך נכונות לשמוע ולראות כל הזמן דברים חדשים ולהאמין, כי אין דרך אחת. אין דרך אחת להיות גבר או אישה, להיות משפחה, להיות תלמיד, ספורטאי, רקדן או מאמן, אין דרך אחת ללמוד ואין דרך אחת נכונה להתקדם בחיים. יש להמשיך ולחפש, בין כוכבי הלכת את הכוכב הנכון עבורכם בו מתקיימים מרכיב האושר וההצלחה הספציפיים לכם.
“אני אף פעם לא מפסיד, או שאני מנצח או שאני לומד” נלסון מנדלה